четвер, 6 квітня 2017 р.

Семінар-практикум «Особливі діти – звичайні можливості» у «Джерелі»

Їх називають «діти сонця». Вони надто чутливі, вразливі та відкриті навколишньому світу. Вони – діти з синдромом Дауна. У нашому сучасному світі досить гостро стоїть питання щодо виховання та соціалізації цих діток, які, як ніхто, потребують уваги та опіки. В Україні проблеми навчання, розвитку, працевлаштування дітей з синдромом Дауна залишаються внутрішньою проблемою родин, які мають таких малюків. Держава не зацікавлена створювати робочі місця для неповносправних людей, а лікарі здебільшого ставлять на них хрест.
За світовою концепцією інвалідності на рівні ООН та Конвенції про права інвалідів, інвалідність трактується як одна з ознак людства, а не як вада, тому метою сучасної школи є допомога у навчанні та адаптації цих дітей до потреб суспільства.
Сьогодні у Комунальному закладі «Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Джерело» навчаються та виховуються близько 30 «сонячних» діток. Вони навчаються за спеціальними програмами, отримують необхідні вміння та навички, любов та опіку. Одним з пріоритетних напрямків роботи нашого закладу є співпраця з батьками, громадськими та державними установами, які зацікавлені у вирішенні проблем сімей, які виховують дітей із синдромом Дауна.
У рамках заходів, присвячених Міжнародному Дню людей з синдромом Дауна, 16 березня на базі школи-інтернату «Джерело» було проведено семінар-практикум «Особливі діти – звичайні можливості» за участю педагогів закладу, батьківської громади та представників Клініки дружньої до молоді ЗМКДЛ №5. Семінар проходив у формі живого діалогу, під час якого учасники ділилися досвідом роботи з «сонячними» дітками, підіймалися питання щодо вирішення низки проблем, пов’язаних з вихованням даної категорії дітлахів, спеціалістами Клініки надавалися вичерпні консультації з медичного супроводу та статевого виховання дітей із синдромом Дауна, співпраці школи та батьківської громади. Завершальним етапом зустрічі стало створення «Школи обізнаних батьків», яка, у подальшому, тісно співпрацювати із школою та стане запорукою успішного виховання «дітей сонця».

Немає коментарів:

Дописати коментар